Surprinzător: orașele din America unde e cel mai rău să trăiești

USA Today a făcut o listă a celor mai rele orașe din fiecare stat american. Deși majoritatea sunt mici așezări urbane de 10-20.000 de locuitori, pe listă apar și nume importante. Cine ar fi crezut?

0
1456
views
St. Louis, Missouri. Foto: USA Today
St. Louis, Missouri. Foto: USA Today

Publicația americană USA Today a făcut o listă a celor mai rele orașe din fiecare stat american. Ceea ce surprinde acolo nu e prezența unor așezări precum… Bessemer (26.697 de locuitori, cel mai rău oraș din Alabama) sau Bridgeton (24.948 de locuitori, polul sărăciei în statul New Jersey), ci prezența unor metropole precum Anchorage (Alaska), St. Paul (Minnesota), Cleveland (Ohio), Memphis (Tennessee) sau St. Louis (Missouri).

Astfel, cu acest prilej aflăm și noi, românii cititori de presă americană, lucruri surprinzătoare (și, aș zice, și îngrijorătoare). Aflăm, bunăoară, că dacă vrei să emigrezi în Alaska e bine să eviți capitala și cel mai mare oraș al acestei provincii, Anchorage, deoarece casele costă cam cu 20% mai mult decât în restul statului și rata de criminalitate violentă e de 1,2 la 100 de locuitori. Dacă mai punem la socoteală și faptul că jumătate de an e frig, noapte și ninge, nu prea văd ce l-ar putea convinge pe un român să se stabilească în Alaska.

Surprinzător e și cazul orașului Cleveland (Ohio), orașul-cult aflat în centrul peliculei F.I.S.T. (1978) al cărei rol principal era jucat de Sylvester Stallone. Cu acest prilej am aflat că metropola nord-americană a pierdut din anul 2000 încoace peste 100.000 de locuitori, adică nu mai puțin de o cincime din populație. Astăzi mai are doar aproximativ 388.000 de locuitori, după ce în 1950 avea aproape un milion. Cauzele acestei scăderi masive? O rată de sărăcie enormă (35%!… altfel zis, 35 de locuitori din 100 trăiesc sub pragul de sărăcie), criminalitate (1,57 crime violente la 100 de locuitori), șomaj (9,4%) și nu în ultimul rând sărăcia endemică: dacă în restul statului Ohio prețul mediu al unei locuințe este de 135.100$ (aproximativ 120.800 EUR), în Cleveland o locuință costă în medie 67.600$ (60.460 EUR). Mai ieftin ca la București!

St. Louis (314.000 locuitori), al doilea oraș ca mărime din statul Missouri după Kansas City, se remarcă prin criminalitatea sa deosebită: anual se înregistrează peste 2,08 crime violente la 100 de locuitori. În comparație cu el, în restul statului Missouri rata criminalității violente e de 0,5 crime la 100 de locuitori. O fi de la apa care curge la robinet, o fi de la soarele prea arzător… St. Louis, de altfel, apare și în topurile internaționale ale celor mai violente orașe, cot la cot cu metropole latino-americane precum Cancun (Mexic) sau Belem (Brazil), recunoscute pentru violența care domnește pe străzile lor. În St. Louis au loc aproape 200 de crime pe an, deci ceva mai mult de o crimă la 36 de ore. Să tot trăiești acolo…

Un caz similar îl reprezintă și orașul Memphis (654.723 de locuitori). E a doua metropolă, ca mărime, din statul Tennessee (după Nashville) și se face remarcat prin sărăcie (26.9% rata de sărăcie) și crime (2,03 crime la 100 de locuitori).

Alte informații care rezultă din materialul publicației americane sunt de-a dreptul … șocante. Astfel, ca români, nu ne închipuiam că există localități în SUA în care venitul mediu al unei gospodării este mai mic decât venitul unei familii cu doi salariați din România. Conform celor mai recente informații statistice, salariul mediu a depășit în România 3.000 de lei, ceea ce înseamnă un salariu brut de cca. 5.100 lei / lună, 61.200 lei / an sau 122.400 lei / an pentru o familie în care ambii soți lucrează. Or, în dolari, această sumă înseamnă 28.750 $. Suma este mai mare decât ceea ce câștigă o gospodărie din Mendota (11.000 de locuitori, California) și Mayfield (9.936 de locuitori, Kentucky) și puțin mai mică decât ceea ce câștigă o familie din Lexington (18.916 locuitori, North Carolina) sau Central Falls (19.395 locuitori, Rhode Island). De altfel o tură cu Google Maps prin Mendota ne dezvăluie un orășel trist, scorojit, cu străzi bombardate, cu case urâte și garduri pe jumătate căzute, ca la noi în zonele rurale sărace. Cum or fi ajuns așa de săraci la numai 50 de kilometri de Fresno, nu putem ști… Cert este că imaginea reală a Americii, așa cum rezultă și din asemenea studii și statistici, nu e deloc aceea strălucitoare pe care și-o formează, în mod greșit, cei care se informează exclusiv din filmele de serie „B”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here