Marea Britanie interzice complet fracturarea hidraulică („frackingul”)

Printr-o decizie greu de anticipat, guvernul britanic a interzis exploatarea petrolului și a gazelor de șist prin singura tehnologie disponibilă azi - frackingul.

0
969
views
Petrol
Petrol

Conform unui articol din The Guardian, guvernul britanic tocmai a interzis complet tehnica „fracturării hidraulice” – altfel zis, „frackingul”. Aceasta era o tehnică extrem de controversată, deoarece presupunea dislocarea unor mase mari de materie din subteran, înlocuindu-le cu un amestec sub presiune format din apă și substanțe chimice. Dislocarea ducea la eliberarea din subteran a zăcămintelor de petrol și gaze de șist. Dar în timp frackingul genera cutremure de suprafață care, deși nu erau puternice, erau extrem de dese și puteau avea efecte potențial devastatoare.

Companiile petroliere nu mai au voie să inițieze noi proiecte de fracturare hidraulică, și cele existente deja vor trebui închise. De altfel, în acest moment o singură exploatare mai era disponibilă, la Preston New Road, dar în vară și aceasta fusese temporar închisă din cauză că locuitorii se plânseseră de mai multe ori de cutremure.

Decizia vine la mai puțin de o săptămână după ce un nou studiu științific publicat de Autoritatea de Petrol și Gaze a demonstrat că „nu e inacceptabil” să afirmăm că pot exista consecințe negative pentru oamenii care trăiesc deasupra siturilor de exploatare. Guvernul britanic a declarat că orice exploatare viitoare va fi permisă numai după ce petroliștii vor face dovada că frackingul este sigur. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, fusese un fan al acestei tehnici, declarând în urmă cu câțiva ani, când încă nu se cunoșteau potențialele pericole, că „frackingul e o știre minunată pentru umanitate” și că „urează Marii Britanii să nu lase nici o piatră neîntoarsă, sau nedislocată” în goana după combustibili fosili. Iată că astăzi, pus în fața evidenței, e obligat să ia o decizie împotriva convingerilor sale de atunci.

Decizia reprezintă o mare victorie pentru comunitățile locale și pentru activiștii de mediu din Marea Britanie, care s-au luptat de foarte mulți ani cu marile companii de petrol și gaze pe această temă. Și în România s-a încercat inițierea exploatării gazelor de șist, dar în 2013 compania Chevron a fost nevoită să facă un pas înapoi din cauza rezultatelor neconcludente ale prospecțiunilor și din cauza protestelor violente ale locuitorilor din zona comunei Pungești, jud. Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here