Vântul secesiunii începe să bată în Statele Unite

Un sondaj recent al Yahoo/YouGOV a descoperit că votanții lui Trump nu ar avea nimic împotrivă dacă statul lor ar deveni independent.

0
388
views

Steag USA

Mulți locuitori ai statelor controlate de republicani, și care au votat pentru Donald Trump în 2020, cred că le-ar fi „mai bine” dacă statul lor s-ar separa de SUA.

Este ceea ce a descoperit recent un sondaj Yahoo/YouGov (vezi linkul la finalul articolului). Aproximativ 33% dintre alegătorii lui Trump din așa-numitele „state roșii” – dominate de republicani – spun că lor personal le-ar merge mai bine dacă statul lor „ar deveni o țară independentă”. Acest procent se compară cu 29% care cred că ar fi „mai rău” după o eventuală secesiune. Restul de 38% fie sunt nesiguri, fie consideră că se vor descurca „aproximativ la fel” într-un stat nou independent.

Sondajul a fost publicat vineri, 15 iulie.

Diferența a fost similară și când americanii au fost întrebați cum va funcționa statul lor, în ansamblu, după secesiune. 35% dintre alegătorii lui Trump au considerat că ar fi mai bine, față de 30% care au zis că ar fi mai rău.

Sondajul este cea mai recentă ilustrare a polarizării politice în creștere și a diviziunii culturale din societatea americană. Nu mai puțin de jumătate dintre americani cred că va avea loc un alt război civil în timpul vieții lor și că țara va înceta să mai fie o democrație la un moment dat, a arătat un sondaj anterior Yahoo/YouGov din iunie.

Diviziunea a crescut și mai profund odată cu hotărârea de luna trecută a Curții Supreme din SUA, potrivit căreia avortul nu este un drept constituțional protejat, lăsând chestiunea să fie decisă în parlamentele fiecărui stat. Aproximativ jumătate dintre state ori au interzis deja avortul, ori se așteaptă să impună noi restricții asupra procedurii în următoarele câteva săptămâni.

Pe de altă parte aproximativ 92% dintre alegătorii „trumpiști” au mai multă încredere în guvernul local decât în ​​guvernul federal pentru a face „ce este potrivit”. Spre deosebire de ei, doar opt din zece rezidenți democrați care au votat pentru președintele Joe Biden în 2020 au mai multă încredere în guvernul lor decât în ​​Washington.

Doar 15% din totalul respondenților cred că SUA „se îndreaptă, în general, într-o direcție bună”, în comparație cu 72% care spun că „mergem pe drumul greșit”, arată sondajul. Doar 27% au încredere că Biden este „la înălțimea provocărilor cu care se confruntă SUA”, față de 56% care spun că nu este.

Americanii au, de asemenea, o perspectivă sumbră asupra viitorului, 46% spunând că următoarea generație va trăi „mai prost” și doar 25% crezând că o va duce „mai bine”. În mod similar, 37% dintre alegători cred că perioada de vârf a Americii e deja „în spatele nostru”, în comparație cu 31% care cred că ea abia urmează să vină.

Nici Trump, nici Biden nu sunt priviți ca o soluție pentru viitorul mandat de președinte. Doar 28% dintre respondenți spun că Trump ar trebui să candideze din nou la președinție în 2024, în timp ce pentru Biden s-au pronunțat doar 18% dintre cei care au răspuns sondajului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here