Rușii sunt de părere că teroriștii vor provoca în Siria un atac chimic

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasil Nebenjia, a declarat că va aborda într-o discuție personală cu Antonio Gutierres (secretarul general ONU) problema unei eventuale provocări a teroriștilor din Siria.

0
735
views

Sediul ONU, New YorkConform TASS, rușii se tem că o eventuală provocare a acestora va stârni mânia americanilor, care ar putea acuza regimul de la Damasc de eventualul atac și ar avea astfel scuza perfectă pentru a declanșa noi bombardamente împotriva lui Bashar al-Assad.

Americanii au mai bombardat Siria în aprilie, tot în urma unui atac chimic efectuat în Douma, un oraș aflat atunci sub controlul forțelor rebele. Deși majoritatea comunității internaționale a acuzat la acea vreme regimul sirian, realitatea e că nu au existat niciodată dovezi clare în acest sens. Dimpotrivă, regimul sirian și aliații acestuia, Rusia și Iranul, au susținut că au dovezi suficient de clare privitoare la implicarea rebelilor în organizarea atacurilor, scopul acestora fiind în mod evident atragerea comunității internaționale de partea lor.

Tot TASS relatează că ambasadorul rus la ONU va discuta și problema reconstrucției Siriei, rușii acuzând recent existența unei directive secrete a Secretariatului ONU care ar interzice orice fel de implicare a ONU în reconstrucția Siriei până când „nu va avea loc o tranziție politică”. Altfel zis, în lipsa sprijinului internațional povara reconstrucției ar trebui să pice exclusiv pe resursele interne ale Siriei, care sunt nule după 8 ani de război civil, și pe ale aliaților lui Bashar al-Assad. Or, nici aceștia nu se simt bine, economiile Rusiei și Iranului suferind din cauza diverselor sancțiuni internaționale. Totuși, Secretariatul ONU, prin purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, a negat existența unei astfel de directive.

Rămâne de văzut cum și când va reuși comunitatea internațională să soluționeze criza siriană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here